Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

"Φωτογραφίζειν"... ευκαιρία για βόλτα!


  Με τις δύο παραπάνω φωτογραφίες συμμετείχα (για πρώτη φορά και δειλά-δειλά) στον 3ο κατά σειρά διαγωνισμό "Φωτογραφίζειν", που διεξήχθη στο ιστολόγιο της Μαρίας (Μια ματιά στον ήλιο με γιορτινά...Το θέμα του διαγωνισμού ήταν "Ο δρόμος".
  Ευχαριστώ πολύ τη Μαρία για την άψογη φιλοξενία και τους φίλους που ψήφισαν τις φωτογραφίες μου!

Και τώρα...

  Κλείσε τα μάτια σου... πιάσε το χέρι μου... και έλα να κάνουμε μαζί το πρώτο βήμα. Προς τα πού; Μα... θα "μπούμε" μέσα στην πρώτη φωτογραφία (την αριστερή, μη μου μπερδευτείς και σε χάσω!!) Θα μπούμε και θα περπατήσουμε (με τη φαντασία μας όλα είναι δυνατά). Θα γνωρίσουμε τον τόπο, θα δούμε τα μυστικά του. 

Φύγαμε, λοιπόν... για τα Λιμενάρια της Θάσου.

Είναι φθινόπωρο.

   Πάντα πίστευα πως για να γνωρίσεις πραγματικά έναν τόπο, ειδικά ένα νησί, θα πρέπει να το δεις στις ήρεμες στιγμές του. Και το καλοκαίρι μπορείς να το γνωρίσεις, αλλά είναι διαφορετικά - μοιάζουν όλα σαν να είναι τυλιγμένα με ένα διάφανο χρυσόχαρτο που τα ωραιοποιεί, αλλά δεν σε αφήνει τελικά να δεις και πολλά από την πραγματικότητα.  
  Το φθινόπωρο και το χειμώνα, όμως, όταν ο κόσμος πια δεν είναι πολύς, τότε αναδύεται η ομορφιά και η μαγεία ενός νησιωτικού τόπου. Βλέπεις γωνιές που δεν πρόσεχες πριν... κι αν αφεθείς ν΄ακούσεις, αν αφήσεις τον τόπο να σου μιλήσει, θα μάθεις πολλά από τα μυστικά του. 
    Κι αυτός ο τόπος έχει πολλά να σου πει.

Είναι ένα μέρος που όταν το κοιτάς από ψηλά, μοιάζει πραγματικά με ζωγραφιά...


...είτε είναι πρωί...


είτε μεσημέρι...


είτε είναι σούρουπο.


  Παντού θα αντικρίσεις Τέχνη. Την τέχνη του Λιμεναριώτη γλύπτη και ζωγράφου Κώστα Λόβουλου. Είναι αυτοδίδακτος, ζει εδώ, δημιουργεί μοναδικά έργα για τον τόπο του (και όχι μόνο, καθώς έργα του κοσμούν πλατείες και δρόμους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού)... Ταυτόχρονα, είναι ένας άνθρωπος που χαίρεται να μεταδίδει τις γνώσεις του στους άλλους. Αν κάποιος το θέλει, είτε είναι μικρός, είτε μεγάλος, μπορεί να μαθητεύσει κοντά του. 

"Περιμένοντας την Ειρήνη", Λόβουλος Κώστας

 Αν σηκώσεις ψηλά το βλέμμα σου, θα δεις να δεσπόζει πάνω στον απέναντι λόφο το χαρακτηριστικό γνώρισμα του τόπου: το "Παλατάκι" (όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι)...


  Περπατώντας, θα ανακαλύψεις πολλές μικρές γωνιές χαλάρωσης. Δεν έχει κόσμο τώρα, γιατί είναι φθινόπωρο και οι πολλοί έχουν φύγει, έχει τραβήξει ο καθένας το δρόμο του. Αλλά εσύ κι εγώ μπορούμε άνετα να καθίσουμε εδώ, να απολαύσουμε τον ήλιο και να πιούμε τον καφέ μας. Θυμάμαι που μου είπες ότι ήθελες να αφήσεις πίσω σου το βάρος όσων σε απασχολούν... να μια καλή ευκαιρία για να το καταφέρεις.


Αν πεινάς, μπορούμε να φάμε εδώ, δίπλα στο λιμάνι - κοίτα τι όμορφη θέα!


Έχουν για μας φρέσκο χταποδάκι.


   Γύρω από το λιμάνι μπορούμε να περπατήσουμε, έχει δρόμο. Τι λες, πάμε; Είναι ευκαιρία για να δεις από πιο κοντά το "νησάκι", το βράχο που είναι καταμεσής στο λιμάνι... και από εδώ μπορούμε να παρατηρήσουμε καλύτερα τις βάρκες, τις τράτες και τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων.




  Εδώ, πλάι στα καΐκια, θα συναντήσουμε και ένα από τα πρώτα ναυπηγεία της Θάσου. Τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή πια πάνω του, αλλά το παλιό ναυπηγείο μας αντικρίζει το ίδιο αγέρωχο όπως κάποτε. Και ψιθυρίζει παλιές ιστορίες...


Αυτά τα δύο καραβάκια μπορούν να μας πάνε βόλτα, αν το θέλεις!!




   Έλα εδώ να δεις τι βρήκα!
  Μια βάρκα στη στεριά... είναι πληγωμένη, αγγίζω την πληγή της και προσπαθώ να ακούσω τι έχει να μου πει. 
  Δε μου λέει τι συνέβη. Το μόνο που μου λέει είναι πως νιώθει μόνη εδώ έξω. Σαν να την ξέχασαν. Δεν είναι μέρος εδώ για μια βάρκα. Θέλει να επιστρέψει στη θάλασσα... και στην αλμύρα.   
   Γι΄αυτό και λάμπει όσο μπορεί στον ήλιο, παρ' όλη την πληγή της - μήπως και καταφέρει να πείσει τον ιδιοκτήτη της πως μπορεί ακόμη να ταξιδέψει... πως μπορεί ακόμη να τον βοηθήσει για να βγει το μεροκάματο.
   Εγώ την πιστεύω, εσύ; Μακάρι να τα καταφέρει...


  Φεύγοντας από το λιμάνι, βρισκόμαστε μέσα σε μια αυλή. Θαυμάζουμε σιωπηλά το φθινόπωρο που χορεύει πάνω στα δέντρα του δρόμου... 


Στη διαδρομή κάναμε και καινούριους φίλους!


  Οι νέοι μας φίλοι απολαμβάνουν τον ήλιο όπως τον απολαύσαμε κι εμείς... και μας παρατηρούν που τους παρατηρούμε. Τι να σκέφτονται, άραγε;
   Εγώ πάντως σκέφτομαι πόσο καθάρια και λαμπερή, όλο σπιρτάδα, είναι η ματιά τους.


  Η φύση εδώ παλεύει να αναγεννηθεί, όλο ελπίδα, κόντρα στις αντιξοότητες. Νομίζω πως πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της...


  Όταν χρειάζεται να προστατευτεί, η φύση δείχνει τα αγκάθια της. Αυτό δε σημαίνει πως χάνει την ομορφιά της... Έτσι δεν κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι, όταν πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας; Δείχνουμε τα "αγκάθια" μας, όπως αυτή η φραγκοσυκιά... κάθε ζωντανό πλάσμα σ΄αυτή τη γη έχει τις άμυνές του, σωστά;


Να κι ένας όμορφος δρόμος, ανάμεσα στα δέντρα... πού να οδηγεί, άραγε; 
Ας τον περπατήσουμε...


(συνεχίζεται...)


  Τα Λιμενάρια είναι μια κωμόπολη 2.441 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) στα νοτιοδυτικά του νησιού της Θάσου. Απέχει 42 χλμ. από τον Λιμένα και είναι η δεύτερη σε μέγεθος κωμόπολη του νησιού. Έχει θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος, προς το Άγιο Όρος που βρίσκεται στα δυτικά του και προς τη Λήμνο, που είναι στα νότια. 
  Είναι το νεότερο χωριό της Θάσου και προέρχεται από τη σταδιακή εγκατάλειψη του πρώτου ορεινού οικισμού των Λιμεναριωτών: του Κάστρου. Η εγκατάλειψη του Κάστρου και η εγκατάσταση των κατοίκων στα σημερινά Λιμενάρια άρχισε το 1905, όταν στην ασήμαντη «σκάλα» (=παραλία, ακτή) που ήταν τότε, έφτασε ο δαιμόνιος γερμανός επιχειρηματίας Fr. Speidel, ιδρυτής της ομώνυμης μεταλλευτικής εταιρείας.
  Λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα Β.Α. των Λιμεναρίων, στη θέση «Βούβες», ο Speidel εντόπισε σημαντικά κοιτάσματα αργυρούχου μόλυβδου και καλαμίνας και άρχισε αμέσως την εξόρυξη. Στα ορυχεία απορροφήθηκε όλο το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό του Κάστρου και των κοντινών χωριών. Τα Λιμενάρια τότε γνώρισαν πρωτοφανή ανάπτυξη και έγιναν το πιο πυκνοκατοικημένο χωριό της Θάσου (στην απογραφή του 1960 το χωριό αριθμούσε πάνω από 3500 κατοίκους).
  Το «Παλατάκι», το σήμα κατατεθέν των Λιμεναρίων, αποτέλεσε την κατοικία του Speidel. Στην παραλία ο Speidel έκτισε μια σειρά από πανομοιότυπα σπίτια για την εγκατάσταση των πρώτων εργατών, μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα, διατηρώντας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιόδου Speidel (1905-1914).
  Κατά το Μεσοπόλεμο, η παράκτια αλιεία αποτέλεσε για το χωριό πραγματική πηγή ζωής. Πολλοί πήγαιναν στην τράτα για να εξασφαλίσουν τα ψάρια της οικογενείας, χωρίς άλλη αμοιβή. 


 Σήμερα, σε όλο το νησί παράγονται ελαιόλαδο, μέλι, κρασί (αν και λιγότερο ποσοτικά σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια), γλυκά του κουταλιού με θασίτικο μέλι από διάφορα φρούτα (και ιδιαίτερα από σύκα και καρύδια, τα οποία αφθονούν στην περιοχή), αλλά και λουκουμάδες (θα τους βρείτε κυρίως στα Λιμενάρια).


Πηγές

~ Λιμενάρια: 1 - 2 - 3 - 4 - 5

~ Λόβουλος Κώστας (γλύπτης, ζωγράφος): 1, 2

82 σχόλια:

  1. Πανέμορφη η βόλτα σου στην μαγευτική Θάσο!
    την εχω επισκεφτεί πολλες φορές ,είναι πολύ όμορφο νησι
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι όμορφο νησί! Και έχει πολλές γωνίτσες να ανακαλύψεις...
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Δεν ήξερα τίποτα από Θάσο Έλλη μου! Να'σαι καλά!
    Όμορφο ταξίδι , καταπληκτικές φωτογραφίες!
    Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΥΓ: Πέρνα από το συμπόσιο που έχω σήμερα. Πιστεύω στην ποιητική σου πένα για αυτό! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί, ήξερα εγώ;!! Να όμως που η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να μάθω...
      Όσα είδατε είναι καθαρά μέσα από τη δική μου ματιά. Οι φωτογραφίες είναι όλες από φέτος το φθινόπωρο (από Σεπτέμβριο ως σήμερα).
      Χάρηκα που σου άρεσαν!
      Η ιδέα σου με το συμπόσιο ποίησης φοβερή! Ελπίζω μόνο να με τιμήσει η έμπνευση με την παρουσία της... Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Όμορφη η Θάσος. Έχω χρόνια να πάω. Πιο όμορφες όμως οι φωτογραφίες σου.
    Σε ευχαριστώ για την αναφορά και την συμμετοχή.
    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να συμμετέχω! Να είσαι καλά, Μαρία μου, καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  4. Πριν χρόνια Έλλη μου είχα κάνει την βόλτα μου ακριβώς εκεί που περιγράφεις, ακόμα έχω ένα βάζο που είχε σαν ζωγραφιά πάνω του τα Λιμενάρια.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια; Χαίρομαι που τα είδες από κοντά όλα αυτά!
      Όμορφα δεν ήταν;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Πόσο όμορφα! Δεν βλέπουμε συχνά εικόνες του νησιού σου. Πολύ θα'θελα να το επισκεφθώ. Ευχαριστούμε για την βόλτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πρότεινα να το επιχειρήσεις και να έρθεις κάποια στιγμή, θα σου αρέσει και θα σε εμπνεύσει, πιστεύω.
      Βρίσκομαι 4 χρόνια εδώ, λόγω δουλειάς... και όσο γνωρίζω αυτόν τον τόπο, άλλο τόσο με εμπνέει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Πανέμορφο μέρος, υπέροχη βόλτα!
    Οι φωτογραφίες σου και οι δυο ήταν μέσα σε εκείνες που μου είχαν αρέσει στον διαγωνισμό...δε σε πέτυχα όμως και αυτό δε σημαίνει τίποτα...εξακολουθούν να είναι όμορφες και να μου αρέσουν!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν όσα είδες, Μαρία μου!
      Όσο για τις φωτογραφίες και το διαγωνισμό, ούτε να το συζητάς!! Κι εγώ είδα πολλές που μου άρεσαν, αλλά δεν μπορούσα να τις ψηφίσω όλες...
      Φιλάκια κι από εμένα!

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος26/11/13, 12:39 π.μ.

    Θάσο ε;έχω ένα φίλο-γνωστό αγαπημένο από εκεί που πάντα με κάνει να γελάω!έτσι με έκανες κι εσύ με αυτή σου την ανάρτηση!πολύ όμορφες εικόνες,σ'ευχαριστώ που μου τον θύμισες!
    καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σε ευχαριστώ που πέρασες! Χαίρομαι ειλικρινά που με λίγα λόγια και μερικές εικόνες κατάφερα να σε κάνω να νιώσεις αυτά τα συναισθήματα.
      Να είσαι καλά, καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  8. Εγώ που δεν έχω πάει Θάσο, ξετρελάθηκα !!!
    Ωραίο νησί, πανέμορφες φωτογραφίες και καταπληκτική περιήγηση!!!!
    Να είσαι καλά που μας μετέφερες τόσο όμορφες εικόνες....
    Να το επαναλάβεις παρακαλώ !!! Πολλά φιλιά !!! Καλό ξημέρωμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν όσα είδες και διάβασες!
      Θα το επαναλάβω (κι αυτό δεν είναι απειλή, είναι δέσμευση, χεχε!!)... Πρόσεξες στο τέλος της ανάρτησης το μικρούλι "συνεχίζεται....";
      Φιλάκια πολλά κι εμένα, Ράνια μου!

      Διαγραφή
  9. Απόλαυσα τη Θάσο μέσα απο τις φωτογραφίες σου. Δεν την έχω επισκεφτεί ποτέ αλλά υποσχέθηκα να το κάνω...
    πολλα φιλιά και ευχαριστούμε για τη βόλτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σε έκανα να δώσεις αυτή την υπόσχεση στον εαυτό σου...
      Θα σου αρέσει, είμαι σίγουρη. Εύχομαι να καταφέρεις να επισκεφθείς το νησί σύντομα!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  10. οοοο πανεμορφες φωτο!
    η αλμυρα της θαλασσας μοσχοβολυσε μεχρι εδω!
    φιλακια φιλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορούσα πραγματικά να σας στείλω λίγη αλμύρα, κανένα θαλασσόξυλο για σουβενίρ και λίγο γλυκό του κουταλιού, αλλά η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει τόσο ακόμη...
      Φιλάκια, Κική μου και σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  11. Πω πω!! Ρε συ, πραγματικά είσαι α-πί-θα-νη-!!! Φοβερή βόλτα, μέσα από καταπληκτικές φωτογραφίες!!! Ομορφιά μου εσύ!! Γλυκά φιλάκια και περιμένω το επόμενο ρεπορτάζ με ενδιαφέρον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω!!! Ευχαριστώ πολύ για την εμψύχωση!! Στο τέλος θα το πάρω πάνω μου, μου φαίνεται...
      Χαίρομαι που απόλαυσες τη βόλτα! Είσαι έτοιμη για την επόμενη; Αν όχι, ετοιμάσου!!
      Πολλά γλυκά (και νησιώτικα) φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Έλλη μου!! Τι ωραία που μας ταξίδεψες στα μέρη σου!!
    Δεν έχω έρθει ποτέ.. μου φάνηκε πολύ όμορφο νησί και οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές μαζί με την παρουσίαση!!
    Έχεις δίκιο γι'αυτό που λες ότι το καλοκαίρι είναι τυλιγμένα με διάφανο χρυσόχαρτο.. Η καταγωγή μου είναι από την Ζάκυνθο και δεν έχει καμία σχέση τον χειμώνα με το καλοκαίρι. Αν μένεις όμως εκεί μόνιμα αγαπάς τον τόπο σου σε όλες τις εποχές, το βλέπεις διαφορετικά όχι επιφανειακά. Καλή συνέχεια φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κατερίνα μου! Σε ευχαριστώ, χαίρομαι που σου άρεσαν όσα είδες και διάβασες!
      Σε όσα λες έχεις δίκιο... δεν είμαι πολύ καιρό εδώ - είμαι παιδί του κάμπου (Λαρισαία) και δεν ήξερα καν τι θα πει να διαμένεις σε νησί, πριν έρθω και βρεθώ σ΄αυτή τη θέση - αλλά αυτή η αίσθηση μου έχει δημιουργηθεί: η αίσθηση της ύπαρξης ενός χρυσόχαρτου το καλοκαίρι. Όλα καλλωπίζονται... βάφονται, γυαλίζονται... φορούν ένα χαμόγελο... καμία σχέση με το χειμώνα που είμαστε εμείς κι εμείς με τη μουρτζούφλα μας, μας χωρίζει η θάλασσα κι ο καιρός από τον υπόλοιπο κόσμο και μας λείπουν βασικά πράγματα (όπως οι γιατροί).
      Μ΄αυτόν τον τόπο έχω αναπτύξει μια περίεργη σχέση: άλλοτε τον αγαπώ κι άλλοτε όχι... αλλά προσπαθώ να τον γνωρίσω όσο καλύτερα μπορώ, πριν φυσήξει ξανά ο άνεμος και με στείλει σε κανένα βουνό αυτή τη φορά.
      Φιλάκια πολλά, καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος26/11/13, 2:25 μ.μ.

    Έλλη μου μπράβο για τη συμμετοχή σου στο διαγωνισμό!!! Η Θάσος είναι τέλεια μέσα από τα μάτια σου!! Τόσο φωτεινά χρώματα, αχ αυτό το χταποδάκι και η θάλασσα δίπλα!!! Πανέμορφο νησί!! Ευχαριστώ πολύ για τη βόλτα!! Σε φιλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα μου, σε ευχαριστώ!
      Η Θάσος είναι όμορφη από μόνη της, εγώ το μόνο που έκανα ήταν να σας μεταδώσω απλά όλα όσα βλέπω, ακούω και μαθαίνω γι΄αυτή!
      Είναι καταπράσινο νησί και σε συνδυασμό με τη θάλασσα, το τοπίο είναι φοβερό. Κι αν έχεις και καλή παρέα για να απολαύσεις το ντόπιο χταποδάκι σου δίπλα στη θάλασσα, τι άλλο να θέλεις μετά;
      Σε φιλώ και χάρηκα που σου άρεσε η βόλτα!

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος26/11/13, 3:07 μ.μ.

    Πολύ ωραία η βόλτα που μας πήρες μαζί σου!!! Καταπληκτικές φωτογραφίες!!!! Όμορφο νησί..Περιμένουμε την συνέχεια.......

    Αγγελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω άλλο, πέρα από ένα μεγάλο ευχαριστώ; Τα υπόλοιπα, τηλεφωνικά...
      Χάρηκα που πέρασες!
      Πολλά φιλάκια σου στέλνω!!

      Διαγραφή
  15. πόσο όμορφος ο τόπος που ζεις!τι απολαυστικό το οδοιπορικό σου μαζι με την ιστορία του!
    πολλά φιλιά!
    είναι πολυ πιο όμορφα απ ό,τι φανταζόμουν! φιλια!!!
    οι φωτογραφίες σου, μια και μια! μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Βαρβάρα μου, είναι όμορφος τόπος ... και έπρεπε να του κάνω ένα αφιέρωμα, μετά από μια τετραετία εδώ!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ-πολύ για όλα, σε φιλώ!

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα Ελλάκι μου!!μας πήγες μαγευτική βόλτα με το υπέροχο ταξιδιωτκό-φωτογραφικό οδοιπορικό σου στην πανέμορφη Θάσο!πράγματι είσαι τυχερή που ζείς σε ένα τόσο όμορφο τόπο!οι φωτό σου συναρπαστικές στις διάφορες ώρες της μέρας..το''περιμένοντας την ειρήνη''το γλυπτό άγαλμα είναι εκπληκτικό!τα τρία γατάκια που δείχνουν ότι κάτι περιμένουν τι να σου πω..πανέμορφα!άξιζε αυτό το αφιέρωμα για μας που δεν έχουμε επισκεφτεί το νησί!πήραμε απίστευτη γεύση!!συγχαρητήρια!!φιλάκια πολλά και σου εύχομαι ένα όμορφο απογευματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Kate μου! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν όλα όσα είδες... Σε ευχαριστώ που ήσουν μαζί μου και σε αυτή τη βόλτα!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  17. Ευχαριστούμε για το όμορφο οδοιπορικό!
    Είχα ακούσει τόσα πολλά για τη Θάσο... αλλα άλλο να ακούς και άλλο να τα βλέπεις...
    Τον είχα ξεχάσει τον διαγωνισμό τελείως! Και είναι η πρώτη φορά που ήθελα να συμμετάσχω σε διαγωνισμό... :(
    Nα'σαι καλά Ελλη μου να μας ταξιδεύεις!

    Υ.γ Η φωτογραφία του φυτού που παλεύει να ξεφυτρώσει πάνω στα χαλικάκια της παραλίας... αλλο πράγμα!
    Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το φυτάκι εντύπωση μου έκανε... ήταν μόνο του, στη μέση της παραλίας, σ΄ένα σημείο εντελώς αντίξοο, χωρίς νερό, χώμα, τίποτα...
      Κι όμως, τα κατάφερε να αναδυθεί στο φως!! Το θαύμασα...
      Κρίμα που δε θυμήθηκες το διαγωνισμό, θα μου άρεσε να δω κάτι από σένα. Την επόμενη φορά!
      Φιλιά και σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  18. θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου ως προς το οτι ενα μερος τογνωριζουμε καλυτερα στις ησυχες μερες του..
    εχω ακουσει πολυ ωραια πραγματα για τη Θασο κ ειναι ενα προορισμος που εχω βαλει στο πλανο (το ποτε θα τα καταφερω, αλλη ιστορια βεβαια)..

    ομορφες φωτογραφιες, ταξιδεψαμε!

    καλο απογευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι να καταφέρεις σύντομα να επισκεφθείς το νησί! Και, αν δεν αγαπάς την πολλή φασαρία, έλα ή στην αρχή του καλοκαιριού, ή στο τέλος του... θα το ευχαριστηθείς τότε.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  19. Τι απολαυση ηταν αυτη ! Τι ομορφες φωτογραφιες! Τι ομορφες εικονες ! Τι ομορφη ξεναγηση!
    Να εισαι καλα Ελλη γιατι μπορει τα Λιμεναρια να τα ειδα αλλα, σημερα με το οδοιπορικο σου τα γνωρισα.
    τα φιλια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο με χαροποίησε αυτό που είπες, δεν περιγράφεται...
      Σ΄ευχαριστώ! Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  20. Ανώνυμος26/11/13, 9:23 μ.μ.

    Τι όμορφα που είναι τα Λιμενάρια!Κρίμα που δεν έχω καταφέρει ακόμη να έρθω!Προϊσταμένη από Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ♪♪ "Δεν μπορεί, δεν μπορεί... κάπου θα συναντηθούμε..." ♪♪
      Φιλάκια, Κρητικάτσι μου!!!

      Διαγραφή
  21. Τι να πω?Κάθε φορά με αυτά τα ταξιδιωτικά σου με κάνεις να θέλω να ταξεδέψω!Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο κοπλιμέντο αυτό που μου είπες... τρέμε Μάγια Τσόκλη!! :))
      Σ΄ευχαριστώ!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  22. Τέλεια η βόλτα μαζί σου στα Λιμενάρια!!!!!!!!!!!! Σου έχω ξαναπεί ότι έχω ακούσει τα καλύτερα για την Θάσο και θα ήθελα κάποια μέρα να την επισκεφθώ!! Περιμένω να διαβάσω -και να θαυμάσω - την συνέχεια.
    Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου στον διαγωνισμό με τις ωραίες σου φωτογραφίες.
    Πολλά φιλάκια, 'Έλλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!! Εννοείται, θα ακολουθήσει περαιτέρω ξενάγηση...
      Φιλάκια πολλά και σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  23. Δεν έχεις ιδέα πόσο απολαμβάνω αυτές τις (έστω και διαδικτυακές!) αποδράσεις!
    Έλλη μου, πολύ όμορφη η συμμετοχή σου!
    Ευχαριστούμε πολύ για την βόλτα, κούκλα μου!!!
    Σε φιλώ πολύύύύύύύ!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις ιδέα πόσο χαίρομαι με αυτό που μου λες!!!
      Εγώ ευχαριστώ που ήσουν μαζί μου και πάλι!!
      Δε λέει να βολτάρεις μόνος σου...
      Φιλάκια πολλάααα!!!

      Διαγραφή
  24. Απολαμβάνω αυτή σου την ανάρτηση Ελλη μου γιατί τρελλά αγαπώ την φύση και μάλιστα σε μέρη που τα περιγράφει κάποιος που φιλοξενείται εκεί 4 χρόνια .
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτή η φύση... κι εγώ αγαπώ το να την ανακαλύπτω.
      Φιλάκια πολλά, Νικόλ μου, ναι είσαι καλά!

      Διαγραφή
  25. Πολύ ωραίες οι φωτος που συμμετείχες στο διαγωνισμό...
    όμορφες και όλες οι άλλες.
    ευχαριστούμε για τις πληροφορίες
    ξεχωρισα τη φωτο με το τραπεζάκι,καρέκλες δίπλα στη θάλασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου, σε ευχαριστώ!!!
      ΄Αντε, έλα... θα σε περιμένω σ΄αυτό το τραπέζι!
      Φιλούθκια!!

      Διαγραφή
    2. μπορεί να με είδες , να πλατσούριζα κάπου εκεί κοντά όταν φωτογράφιζες :)

      Διαγραφή
    3. Δεν σε είδα!!!!!! Γιατί δεν με φώναξες;!!
      :)

      Διαγραφή
  26. Πανέμορφες οι φωτογραφίες σου, Ελλη!! Επαγγελματικού επιπέδου!! Το οδοιπορικό στην όμορφη Θάσο, εξαιρετικό! Εχω επισκεφτεί το νησί πριν από πολλά χρόνια και ευχαρίστως θα ήθελα μιαν ακόμη βόλτα!!!
    Να'σαι καλά και να περνάς ακόμη καλύτερα!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, όχι και επαγγελματικού επιπέδου... ερασιτεχνικού και ούτε καν!!!
      Αν θέλεις κι άλλη βόλτα, θα σε περιμένω μετά χαράς την επόμενη φορά, να πάμε παρέα.
      Έχουμε να περπατήσουμε και μέσα στη 2η φωτογραφία...
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  27. THANK YOU for this wonderful post, Elli mou!!!!! Thank you for the light, the colors, the beauty, the poetry of these wonderful images and the very beautiful and poetical way you expressed the magic of nature (I SO wish I could read your beautiful words without using a translator!)! The kitties are so sweet! And the old building with the blue door captured my heart...
    I hope you are having a lovely week, my friend! Polla filakia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I must thank YOU for joining me in this journey, my friend! It was a pleasure for me, you know...
      This place could be very inspiring for you, isn't so? I was thinking of you, as I was posting here that old building's photo... it has the colors that you usually choose for your creations!
      I need to apologize for the poor translation.The "google translator" issue is a serious problem, but this was a very long post... and it would be much-much longer, if I posted it both in English and Greek... :(
      Thank you for your lovely comment! Polla filakia!

      Διαγραφή
  28. Για πολλά χρόνια η Θάσος υπήρξε ο τοπος απόδρασης μας χειμώνα καλοκαίρι και άνοιξη!!!Το μισό νησί το γνώριζα σαν να ήταν η γειτονιά μου!!!Οι ομορφιές της πολλές και πληθωρικά χαρισμένες,αφθονο νερό καταπράσινα τοπία ,υπέροχες αμμουδιές και απάτητες παραλίες..... πέρασαν χρόνια πολλά από τότε και οι φωτογραφίες σου με* ξεσήκωσαν*
    Επαγγελματική δουλειά που δείχνει την φυσική ομορφιά του νησιού!!!
    Καλό σου βράδυ με ενα φιλάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έφη μου!
      Ανταποδίδω το φιλάκι και στέλνω ακόμη ένα, σαν ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου!! Έτσι είναι το νησί, όπως το περιγράφεις...
      Ραντεβού λοιπόν στην επόμενή μας βόλτα!!

      Διαγραφή
  29. Τι όμορφες φωτογραφίες βρε Έλλη!!!! Είναι κάτι τέτοια που λες "δεν αλλάζω αυτή τη χώρα με τί-πο-τα" !!!
    Τι ομορφιά ξεχύνεται μέσα από λίγες φωτογραφίες.....
    Να'σαι καλά, σε ευχαριστούμε πολύ για τη βόλτα!!!!!
    Πολλά φιλάκια :)))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω... είμαι από αυτούς που δεν θα ήθελαν να φύγουν ποτέ από εδώ. Ας φύγουν αυτοί που πρέπει, αυτοί που θέλουν... εγώ δεν πάω πουθενά!!
      Τέτοια ομορφιά πού θα την ξαναβρείς;
      Εγώ ευχαριστώ που ήρθες μαζί μου βόλτα! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  30. Η Θασος ειναι ομορφη και μας την εδειξες ποσο πιο ομορφη ειναι τωρα που δεν ειναι καλοκαιρι και που νομιζω οτι ειναι η καλυτερη εποχη να δεις μερη αν βοηθαει λιγο και ο καιρος, αυτη η παρατημενη βαρκα ...τη λυπηθηκα οπως και καθε παλιο παρατημενο πραγμα που καποτε ηταν αγαπημενο εργαλειο ανθρωπων, Ελλη καλα ταξιδια επομενα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ νομίζω πως τώρα, που έχει αφαιρεθεί το διαφανές χρυσόχαρτο του καλοκαιριού, η Θάσος φαίνεται ακόμη πιο όμορφη. Μπορεί να μην έχει κόσμο, αλλά έχει αγνή, καθαρή ομορφιά!
      Για τη βάρκα κι εγώ κάπως έτσι ένιωσα... θα το καταλάβατε, φαντάζομαι, από τα συμφραζόμενα!
      Καλά μας ταξίδια, λοιπόν... γιατί μαζί θα τα πάμε!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  31. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου και , αν και δεν είναι καλοκαιρινές, συνεχίζουν να δείχνουν την ομορφιά του νησιού (ίσως είναι και πιο όμορφο έτσι)!!!!!!!!!!!Φιλιά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μένα είναι πιο όμορφο έτσι!!
      Το καλοκαίρι δεν μπορείς να προσέξεις την ομορφιά του τοπίου, με όλο αυτό τον κόσμο τριγύρω...
      Φιλιά κι από εμένα!

      Διαγραφή
  32. Αχ είχα πάει πριν κάτι καλοκαίρια και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις!
    Πανέμορφος τόπος!
    Έλλη μου το αφιέρωμά σου είναι επαγγελματικών προδιαγραφών!!!
    Μαγεύτηκα με τις φωτογραφίες και τα σχόλιά σου!
    Είσαι τυχερή που ζεις εκεί... Και οι Θασιώτες επίσης!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά αρκετοί από εσάς έχετε έρθει εδώ!
      Σ΄ευχαριστώ, Μαρία μου! Χάρηκα που σου άρεσε το νησί και μέσα από τη δική μου ματιά!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  33. Πολύ όμορφες φωτος
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αααααχ τι μου θυμησες! Θασο εχω περασει μια απο τις καλυτερες καλοκαιρινες μου διακοπες!!! Αν και στο συγκεκριμενο δεν ειχαμε δεν προλαβαμε να το γυρισουμε ολο! Πολυ ομορφες φωτογραφιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι!!!
      Και χαίρομαι πολύ περισσότερο, επειδή σου έδειξα ένα μέρος που δεν πρόλαβες να δεις τότε!
      Σε ευχαριστώ, καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  35. Αυτό το νησί το σκέφτομαι εδώ και χρόνια να πάω. Δεν τα εχω καταφέρει. Αλλά με εχει μαγέψει. Σήμερα είδα πολλές ακόμα ομορφιές που δεν περίμενα. Εξαιρετικό αφιέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι να το καταφέρεις, και μάλιστα σύντομα!!
      Σε περιμένω την επόμενη φορά, στην επόμενη βόλτα... πίστεψέ με, έχει πολλές ομορφιές για να δεις ακόμη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  36. Τι υπέροχες φωτογραφίες!!! Μα ταξίδεψες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τι όμορφες φωτογραφίες!!! Φανταστική η ξενάγηση σου!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μολις έκανα ένα υπέροχο, νοερό ταξίδι στη Θάσο!!!
    Να είσαι καλά Ελλη μου!!!!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που το απόλαυσες!
      Κι εσύ να είσαι καλά! Και χρόνια σου πολλά, Φωτεινή μου!

      Διαγραφή
  39. Δεν έχω πάει στη Θάσο Έλλη μου, αλλά τώρα με την άριστη ξενάγηση σου είναι σαν να πήγα! Σε διάβαζα χθες στο metro αλλά ήταν αδύνατον να στείλω το σχόλιο μου. Οι φωτο σου είναι εξαιρετικές κι ο τρόπος παρουσίασης τους μοναδικός! Θαυμάζω τη γραφή σου, έχει μια αμεσότητα, απλότητα κι είναι πολύ ταξιδιάρικη, φεύγουμε μαζί της και μαζί σου !!! Να είσαι καλά και πάντα με ονειρεμένες αναρτήσεις! Φιλιά πολλά:))♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι και το μετρό έφτασε η χάρη μου; Χεχε...
      Τι να πω εγώ τώρα πέρα από ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια; Να είσαι καλά, με συγκινείς...
      Χαίρομαι ειλικρινά που είστε μαζί μου στα ταξίδια αυτά. Και που σας αρέσουν!! Έτσι, η γραφή μου απορρέει από αυτό: δεν ταξιδεύω μόνη μου, ταξιδεύω μαζί σας, μιλάμε... σχολιάζουμε... απολαμβάνουμε. Τόσο απλά!
      Σ΄ευχαριστώ και πάλι, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  40. Καλή μου Έλλη,
    καταπληκτικές οι συμμετοχές σου και οι υπόλοιπες φωτογραφίες!! :)) Η Θάσος φαίνεται όμορφο νησί και έχω ακούσει τα καλύτερα, τόσοι φίλοι μου την έχουν επισκεφτεί! :))
    Τι όμορφες και απολαυστικές που είναι αυτές οι βόλτες που πηγαίνουμε μαζί σου!! Ευχαριστώ για την υπέροχη ξενάγηση!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Παλόμα μου!
      Καλό μήνα!
      Ναι, είναι όμορφο νησί... Χαίρομαι ειλικρινά που απολαμβάνεις τις βόλτες μας και σε ευχαριστώ που είσαι πάντα μαζί μου σ΄αυτές!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να μου πείτε τη γνώμη σας... Χαίρομαι πάντοτε την επικοινωνία μαζί σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...